Gezonde voeding

Om je lichaam optimaal te laten functioneren heb je alle voedingsstoffen nodig zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Verder heb je alle vitaminen en mineralen nodig plus voedingsvezels. Lang niet alle voedingsmiddelen bevatten alle benodigde voedingsstoffen. Maar wát is nou gezond? Weet jij het nog wel? We worden zo in verwarring gebracht door de media! Een BGN gewichtsconsulent werkt volgens de richtlijnen die gesteld zijn door de Wereldgezondheidsraad, in Nederland vertegenwoordigd door het Voedingscentrum (lees tabblad "gezondheid" voor meer informatie over het Voedingscentrum).

                                                  

De belangrijkste regels over gezonde voeding:


1. Eet gevarieerd en lekker!

Gezond eten is belangrijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat zijn: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Er is niet één product dat al deze voedingsstoffen voldoende levert. Door gevarieerd te eten zorgt u ervoor dat u wel alle voedingsstoffen binnen krijgt. Eet geen gezonde voeding die u niet lekker vindt. U houdt dat niet vol en bovendien is het niet nodig. Het is altijd mogelijk om lekker te eten op een manier die ook gezond is. Denk ook niet dat u nooit iets lekker ongezonds mag eten. Juist als u over het algemeen goed eet, kan een keertje snacken beslist geen kwaad.

Zorg ervoor dat u elke dag iets uit elk van de volgende vijf groepen eet:schijf van vijf

  1. brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten;
  2. groente en fruit;
  3. melk, melkproducten, kaas of andere zuivelvervangers;
  4. vlees, vis, kip, ei, tahoe;
  5. halvarine, margarine, olie.
     

2. Let op vet

Letten op vet betekent vooral matig zijn met verzadigd vet. Verzadigd vet heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte in uw bloed, waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Besmeer daarom uw brood met halvarine, kies halfvolle of magere zuivelproducten en minder vette vleessoorten en wees matig met zoete en hartige snacks. Vervang bij het koken de boter of margarine (deels) door zonnebloem- of olijfolie. Of gebruik wat vaker een anti-aanbakpan, een wok, de grill of magnetron. Allemaal bereidingswijzen waarbij u weinig olie of margarine hoeft te gebruiken.

Eet eens wat vaker vis in plaats van vlees. Er zijn veel magere vissoorten (b.v. kabeljauw en wijting) en vette vis (zoals makreel en zalm) bevatten onverzadigd vet.

3. Eet veel groente, fruit en voedingsvezels

Groente en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitamines, mineralen en vezels. Bovendien helpen zij mee de kans op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen. Twee ons groente en twee stuks fruit per dag zijn al voldoende. Andere producten die veel vezels leveren zijn bruin- en volkorenbrood, aardappelen, peulvruchten, (volkoren) pasta en (zilvervlies)rijst.

4. Wees zuinig met zout

Zout kan bloeddrukverhogend werken. Daarom kunt u beter uw eten op smaak brengen met kruiden en specerijen.

5. Drink veel, maar wees matig met alcohol

Drink elke dag minimaal anderhalve liter vocht. Water, melk, (kruiden)thee, yoghurt, soep, sappen: het mag allemaal. Drink echter dagelijks niet meer dan 1,5-2 glazen alcohol.  Beter nog is het om niet elke dag alcohol te nuttigen, maar te beperken tot een aantal dagen per week. Teveel alcohol kan uw bloeddruk verhogen.

6. Eet Veilig

Jaarlijks lopen ongeveer 725.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Door veilig om te gaan met je eten, voorkom je dat je ziek wordt. Hoe je dat doet? Let goed op bij het kopen, wassen, scheiden, koelen en verhitten van voedsel.